a

DjurenPå Vallen

Gutefår

 

Under fliken ”vår historia” kan ni läsa historien om Tänndalsvallen, här betades i hela dalgången av diverse djurslag överallt. Senaste decennier har det nästan inte varit några djur kvar som betar vilket bidrar till att området delvis växer igen. 2019 skaffade vi 10 st Gutefår som hjälper oss att hålla öppna landskap. Förutom att beta gräs och sly i slalombacken och kringliggande nedlagda fäbodar så tar vi vinterfoder (hö) på vallar som finns kvar mellan Fjällnäs och Funäsdalen. På så sätt försöker vi (och fåren) hålla landskapet öppet och skapa en levande bygd och natur.

 

Fåren föder sina lamm varje vår (kring påsk). Lammen betar hela sommaren i Tänndalen och på hösten slaktas de djur som inte ska behållas till nästa lammning. Överskottet förser oss med kött och fantastiska skinn som bereds i Sverige. Både kött och beredda skinn säljer vi direkt till kund. Du som köper våra produkter hjälper oss att hålla öppna landskap, dessutom får du kvalitativa, fjällproducerade produkter där du med gott samvete kan känna att djuren haft ett gott och kärleksfullt liv.

 

För intresseanmälan kött eller skinn ring eller mejla till oss

Information om Gutefår

Gutefår tillhör våra äldsta husdjur. De fanns i djurhållningen på Gotland och Öland redan under vikingatiden. De utgör därmed en viktig del i vårt kulturarv. De vilda stamfäderna anses vara stäppfåren, Urial, i Asien.

    • Rasgrupp: Nordiskt kortsvansfår
    • Rastyp: Svensk lantras
    • Mankhöjd: Bagge 85cm, Tacka 71cm
    • Hornlängd: Bagge 90 cm, Tacka 43cm
    • Svanslängd: 3-15cm
    • Vikt: Bagge 60-80kg, Tacka 45-60kg
    • Ålder: upp till 17-18år
    • Särdrag: Båda könen har horn

Fåren är mycket sociala och tycker om att bli ompysslade och klappade. Baggen kan vara stökig. Därför sker tillträde till våra hagar endast tillsammans med personal från Tänndalsvallen